Leefgeld vluchtelingen
Regels voor leefgeld
Op de website van de Rijksoverheid staat de laatste informatie over regels voor leefgeld en opvang voor Oekraïners. U vindt hier ook de bedragen van leefgeld en eventuele toelagen. Als een vluchteling bij een gastgezin verblijft is het leefgeld hoger om bij te kunnen dragen aan de kosten die het gastgezin maakt en bijvoorbeeld openbaar vervoerskosten. De informatie is in het Nederlands, Engels en Oekraïens.
Formulieren
Leefgeld ontvangen
Oekraïners die zich inschrijven bij burgerzaken, ontvangen hierover een brief direct bij de inschrijving bij burgerzaken. Oekraïense vluchtelingen die in de gemeentelijke opvang verblijven, krijgen hun leefgeld via prepaidbankpas die zij via de locatieleider ontvangen. Zij die bij particulieren verblijven kunnen een prepaidpas ophalen tijdens het spreekuur op dinsdag op het gemeentehuis van West Betuwe.
Tijdelijke prepaidpas
Deze prepaidpas kan als elke andere bankpas gebruikt worden om overal te betalen. Gaat men werken, dan mag de werkgever hier echter geen geld op storten. We vragen alle vluchtelingen om zo snel als mogelijk een Nederlandse bankrekening te regelen, zodat het leefgeld op die bankrekening overgemaakt kan worden. De prepaidpas is bedoeld als tijdelijke oplossing.
Bankrekening aanvragen
Met een geldig, digitaal leesbaar Engelstalig paspoort met biometrische gegevens (een pasfoto en vingerafdruk) kan een Nederlandse bankrekening worden aangevraagd. Bijvoorbeeld de ING en de Rabobank hebben een website in het Oekraïens. Zonder biometrisch paspoort is het lastiger om een bankrekening te krijgen. Zie Betaalvereniging voor meer informatie.
Wanneer stopt het leefgeld?
Het leefgeld stopt op het moment dat er inkomsten uit arbeid zijn. Dit geldt dan alleen voor de vluchteling die deze inkomsten ontvangt. De hoogte van de inkomsten doet er niet toe. Dit geldt voor zowel de vaste leefgelduitkering als voor de extra toelage bij particuliere opvang. Het leefgeld voor volwassen kinderen loopt wel door.
Doorgeven veranderingen
Als er werk gevonden is moet dit worden doorgeven aan de gemeente via leefgeldregeling@westbetuwe.nl. De leefgeldregeling eindigt dan vanaf de eerste dag van de volgende kalendermaand.
Wanneer het werk stopt, heeft men opnieuw recht op leefgeld. Ook dit gaat in op de eerste dag van de eerstvolgende maand. Geef altijd door wanneer het werk stopt via leefgeldregeling@westbetuwe.nl.