De Spreidingswet in de gemeente West Betuwe
Op 1 februari 2024 is de Spreidingswet ingevoerd. Deze wet geeft gemeenten en provincies meer taken en verantwoordelijkheden voor de opvang van asielzoekers.
De overheid wil ervoor zorgen dat er genoeg opvangplekken zijn en dat het aantal asielzoekers eerlijk verdeeld wordt over de gemeenten. Op deze pagina leest u meer over de Spreidingswet, wat deze betekent voor West Betuwe en vindt u een globale planning voor 2024.
Het is bekend dat het nieuwe kabinet de Spreidingswet wil intrekken. Daarom gaat de gemeente terughoudend om met de uitvoering van de Spreidingswet en neemt geen onomkeerbare besluiten.
Inwoners van West Betuwe zijn gevraag om mee te denken over de vraag hoe de Spreidingswet zo goed mogelijk uitgevoerd kan worden. Lees hier meer over de dialoog met inwoners.
Wat betekent de Spreidingswet voor de gemeenten?
Het creëren van opvangplekken voor vluchtelingen is niet meer vrijblijvend. Als een gemeente niet vrijwillig met een opvanglocatie komt, kan de overheid dit opleggen. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) blijft verantwoordelijk voor de begeleiding van vluchtelingen op de opvanglocatie.
Wat betekent de Spreidingswet voor gemeente West Betuwe?
In West Betuwe nemen we onze taak serieus. Dat doen we al voor Oekraïners en statushouders. We zorgen voor goede en kleinschalige opvang, in een veilige omgeving, samen met partners en afgestemd op de behoeften van zowel vluchtelingen als inwoners. De wettelijke taak die voor ons ligt voor de opvang van asielzoekers voeren we ook uit voor asielzoekers.
150 opvangplekken
De minister van Asiel en Migratie heeft in het kader van de Spreidingswet eind december 2024 een verdeelbesluit genomen. Voor West Betuwe betekent dit de taak om 150 opvangplekken te realiseren, in plaats van 331. Dit aantal is gebaseerd op het aantal inwoners van West Betuwe en het welvaartsniveau.
Planning
Hier leest u een globale planning van de gemeente rondom de Spreidingswet.
Voorbereiding
- 1 februari 2024: Spreidingswet treedt in werking
Dialoog met de samenleving
- 5 maart 2024: Oordeelvormende raadsvergadering
- 17 april - 6 mei: Enquête
- 15 - 27 mei: Dialoogsessies
Onderzoek van mogelijke opvanglocaties
- Juni – juli: Lijst opstellen met geschikte locaties
Besluitvorming
- Oktober: College neemt voorgenomen (voorlopig) besluit
- December: Verdeelbesluit minister van Asiel en Migratie
- Q1 2025:
- College besluit hoe om te gaan met het verdeelbesluit van de minister van Asiel en Migratie
- Gemeenteraad geeft wensen en bedenkingen. Dit zijn adviezen voor het uitvoeren van het definitieve collegebesluit.
Uiterlijk 1 juli 2025 moeten de 150 opvangplekken beschikbaar zijn. Het Coa gaf aan dat het hun een tot anderhalf jaar kost voordat zij een opvanglocatie gerealiseerd hebben in West Betuwe. Lees hier meer over de actuele situatie.