Zorgkosten stijgen, maar gemeente houdt zorg toegankelijk voor inwoners

14 oktober 2024
Dienstverlening

De gemeente West Betuwe heeft de gemeenteraad in juni en ook afgelopen week geïnformeerd dat de zorgkosten in 2024 hoger zullen zijn dan eerder begroot. Ondanks deze financiële uitdaging hoeven inwoners zich geen zorgen te maken. Wethouder Jan de Geus verzekert: “Onze inwoners kunnen op ons rekenen. We laten niemand vallen en maken ons hard voor passende zorg.”

Inzicht in de stijging

Net als in veel andere gemeenten, ziet West Betuwe een stijging in de zorgkosten. Dit komt door de toenemende vraag naar jeugdzorg en hulp bij het huishouden. Wethouder De Geus legt uit: “We krijgen als gemeente een bepaald bedrag voor de zorg, en daar moeten we het mee doen. Tegelijkertijd is het onze wettelijke taak om iedereen te helpen. Dat willen we ook, maar er is een disbalans tussen de kosten en het budget dat we krijgen.”

De gemeente probeert hier slim mee om te gaan om een financieel gezonde gemeente te blijven, waarin elke inwoner de zorg krijgt die nodig is. “We begroten samen hoeveel kosten we verwachten voor de zorg. Maar als de zorgkosten hoger worden, gaat dat ten koste van andere uitgaven,” aldus De Geus. In november vergadert de gemeenteraad over de begroting. Om ervoor te zorgen dat de raadsleden goed op de hoogte zijn, organiseert de gemeente eind oktober een informatieavond.

Oorzaken van de stijging

De grootste kostenstijging zit in de jeugdzorg en hulp bij het huishouden. Bij jeugdzorg zijn er lange wachtlijsten. Het aantal jongeren dat hulp nodig heeft, groeit, en de hulpvragen worden steeds complexer. Door de vergrijzing neemt de vraag naar hulp bij het huishouden toe. Steeds meer ouderen hebben fysieke beperkingen en chronische aandoeningen, wat extra ondersteuning vereist.

Wethouder De Geus benadrukt het belang van passende zorg voor jong en oud: “Wij hebben de plicht om de juiste zorg te bieden. Maar de meest intensieve zorg is niet altijd de beste oplossing. Lichtere vormen van zorg kunnen vaak net zo effectief zijn.”

Wat doet de gemeente?

De gemeente werkt actief aan oplossingen. “We hebben nu meer grip op de situatie dankzij een nieuw dashboard waarmee we de zorgkosten beter kunnen monitoren,” zegt De Geus. “Door vroegtijdig te zien waar overschrijdingen dreigen, kunnen we bijsturen voordat het uit de hand loopt.” Dit geeft het college meer ruimte om weloverwogen keuzes te maken.

Ook zet de gemeente in op betere afstemming van zorg, zodat inwoners precies de hulp krijgen die ze nodig hebben, zonder dat er te veel of te lang zorg wordt verleend. “Een goede doorverwijzing en samenwerking zijn cruciaal. We willen dat onze inwoners altijd weten waar ze terecht kunnen en dat de juiste hulp beschikbaar is,” aldus De Geus. “Een ander voorbeeld is dat we ook meer preventief doen. Zo stemmen de teams hulpvragen onderling veel meer af, het ene probleem heeft immers vaak effect op het andere. Door bijvoorbeeld breder te kijken naar een vraag vanuit schoolmaatschappelijk werk, kunnen we andere problemen ook eerder signaleren en hopelijk zelfs voorkomen.”

Samenwerking met andere gemeenten

West Betuwe werkt nauw samen met andere gemeenten in Rivierenland en provincies zoals Overijssel en Gelderland om de zorg beter en betaalbaarder te maken. “We zien allemaal een toename van zorgkosten en capaciteitsproblemen,” legt De Geus uit. “Dat kunnen we niet alleen oplossen. Daarom zoeken we intensief samenwerking, zodat we samen afspraken kunnen maken met zorgaanbieders en betere zorg kunnen organiseren.”

Zorg voor iedereen

Ondanks de stijgende kosten blijft het doel van de gemeente hetzelfde: niemand mag zonder hulp komen te zitten. “Wij maken ons hard voor de juiste zorg voor iedereen,” benadrukt De Geus. “Door problemen vroegtijdig aan te pakken en samen te werken, kunnen we de stijgende zorgkosten beheersen. En wat we kunnen doen, doen we.”