Zorg en welzijn

Net als andere inwoners mogen vluchtelingen uit Oekraïne zelf een huisarts kiezen. Meestal kiezen zij de dichtstbijzijnde huisartspraktijk bij de noodopvanglocatie of de huisartsenpraktijk van het gastgezin. Een huisartsenpraktijk mag het inschrijven van een nieuwe patiënt weigeren in bepaalde situaties. Bijvoorbeeld als de praktijk vol zit. De patiënt zoekt dan een andere praktijk. Het weigeren van zorg bij spoedsituaties mag niet.

Voorlichtingsvideo's

De zorg in Oekraïne is anders georganiseerd dan in Nederland. Dit kan verwarring en ook teleurstellingen opleveren bij vluchtelingen. Ook de zorg- en hulpverleners ervaren dit verschil. Daarom is het belangrijk dat vluchtelingen weten hoe de zorg in Nederland werkt. Voorlichtingsvideo’s helpen daarbij. De video’s zijn in het Nederlands ondertiteld.

Bekijk hier de voorlichtingsvideo'sexterne-link-icoon

Doorverwijzen

Het kan voorkomen dat de huisarts een niet-ingeschreven Oekraïense vluchteling moet doorverwijzen naar medisch specialist. Hiervoor heeft de huisarts de naam van de persoon in Nederlandse letters en de geboortedatum nodig. Burgerzaken geeft dan een verklaring af dat de vluchteling uit Oekraïne bestaat. Op deze manier kan de patiënt worden doorverwezen.

Vergoeding medische zorg

Alle zorg in het basispakket wordt vergoed.  Bekijk de website van Zorginstituut Nederland voor een overzichtexterne-link-icoon.    
Bekijk een factsheet over vergoedingen van medische zorg op overheid.nlexterne-link-icoon.

Vluchtelingen uit Oekraïne die zijn geregistreerd in de Basisregistratie Personen (BRP) vallen sinds 1 juli 2022 onder de Regeling Medische zorg Ontheemden (RMO). Zij hoeven geen zorgverzekering af te sluiten en dus ook geen premie of eigen risico te betalen. Het zorgpakket van de RMO bevat onder andere ook mondzorg bij acute pijnklachten (tot 250 euro), anticonceptie, bril en gehoorapparaat en bepaalde geneesmiddelen. 
De zorgverlener vindt het Burgerservicenummer (BSN) van de patiënt.

Medische zorg aan ontheemden zonder Burgerservicenummer wordt nog steeds vergoed door het CAK. De zorgverlener hoef hiervoor géén melding meer te doen bij het meldpunt onverzekerden.

Vergoeding tandartszorg

Volwassen vluchtelingen krijgen de kosten voor een kaakchirurg of een kunstgebit vergoed, en mondzorg bij acute pijnklachten tot €250. Vluchtelingenkinderen tot 18 jaar krijgen de meeste kosten voor de tandarts vergoed. De kosten van de orthodontist (beugeltandarts) worden niet vergoed. 

Let op: Een behandeling door een kaakchirurg en de vergoeding van de kosten kan alleen als voorafgaand een schriftelijke verwijzing is van door een tandarts of huisarts. 

Andere tandartskosten worden niet landelijk vergoed. Wel is mogelijk via de gemeente een tegemoetkoming aan te vragen. Hierbij gelden dezelfde regels als voor andere inwoners met een minimuminkomen. Vergoeding van medische kosten zijn nooit hoger dan de extra vergoedingen zoals opgenomen in Gemeentepolis Garant Verzorgd 2 en/of Garant Tand verzorgd 2. Neem daarvoor contact op met nieuwkomers@westbetuwe.nl.

Op de site van Zorgverzekeringslijnexterne-link-icoon staat alle informatie over medische zorg in Nederland en zorgkosten in het Nederlands, Engels en Oekraïners.  

Tolken voor zorgverleners

Zorgverleners kunnen gebruik maken van een tolkendienst. De ondersteuning bestaat uit Oekraïense en/of Russische tolken en/of taalhulpen. Huisartsen kunnen gebruikmaken van Globaltalks. Voor de medewerkers in overige zorg is de tolkendienstverlening van Livewords beschikbaar.

Team sociaal

Net als andere inwoners kunnen ook vluchtelingen bij Team sociaalexterne-link-icoon van de gemeente terecht. Team sociaal helpt u:

  • Als u behoefte heeft aan psychische ondersteuning, 
  • Bij vragen over opvoeden en opgroeien van kinderen, 
  • Bij hulpmiddelen zoals een rolstoel als u een handicap heeft, 
  • Aan vervoer als u niet goed ter been bent.

De medewerkers van Team sociaal bieden zelf begeleiding of verwijzen door naar professionele ondersteuning die bij u past. Met elkaar werken we ernaartoe dat u weer op eigen kracht verder kunt. Zie ook de informatie van Pharosexterne-link-icoon over gezondheid, waaronder een folder over psychische gezondheid in het Oekraïens en Russisch.

Voorzieningen en zorg voor vluchtelingkinderen

Kinderopvang voor kinderen onder de 4 jaar

Er is geen centrale opvang voor peuters tussen de 2 en 4 jaar. Indien er plaats is, kunnen zij op de peuteropvang in het dorp terecht. Voor de reguliere kinderopvang is er meestal een wachtlijst. 

Vergoeding voor zwemles of andere sport

Als ouders dit niet kunnen betalen, worden de kosten van sport waaronder zwemles van kinderen tot 18 jaar vergoed via het Jeugdfonds Sport en Cultuur (JFSC)externe-link-icoon. Het Jeugdfonds is een onderdeel van Sam&. Meer informatie daarover vindt u op de site van Welzijn West Betuweexterne-link-icoon

Vergoeding voor culturele activiteiten (o.a. muziek, theater, dans)?

Als ouders dit niet kunnen betalen, worden de kosten van culturele activiteiten voor kinderen tot 18 jaar vergoed via het Jeugdfonds Sport en Cultuur (JFSC)externe-link-icoon. Denk hierbij aan muziekles, theaterschool, creatieve cursus of dansles. Het Jeugdfonds is een onderdeel van Sam&. Meer informatie daarover vindt u op de site van Welzijn West Betuweexterne-link-icoon

Advies bij opvoedvragen 

Heeft een Oekraïnse ouder vragen rond opvoeden. Neem contact op met Team sociaalexterne-link-icoon. Zie ook het Gezinsloketexterne-link-icoon voor tips en activiteiten rond opvoedondersteuning. Voor praktische vragen over verzorging en opvoeding van kinderen 0 tot 4 jaar kunt u ook altijd een afspraak maken met de Jeugdgezondheidszorgexterne-link-icoon

Gezondheidsvragen jonge kinderen

Heeft u het idee dat een vluchtelingkind jonger dan 4 jaar zich niet gezond ontwikkelt? Maak een afspraak met de Jeugdgezondheidszorgexterne-link-icoon. Bij acute zorgen om de gezondheid gaat u naar de huisarts. 

Zorgen om een of meerdere kinderen in een gezin

Heeft u zorgen over de ontwikkeling of opvoeding van een of meerdere kinderen uit een gezin? Neem gerust contact op met ons Team sociaal. externe-link-icoon