Woningsplitsing
Een bestaande woning splitsen in twee zelfstandige woningen.
U wilt graag in uw huis blijven wonen, maar het wordt misschien wat te groot of onhandiger in het gebruik. In sommige gevallen is het mogelijk van één woning twee aparte woningen te maken. Hiervoor heeft u een omgevingsvergunning nodig.
Wat is woningsplitsing?
Bij woningsplitsing maakt u van één woning twee aparte woningen. Beide woningen hebben hun eigen voordeur, keuken, badkamer, slaapkamer en berging.
Woningsplitsing staan wij, onder voorwaarden, toe in de dorpen en stadjes van West Betuwe. Staat uw woning in het buitengebied? Kijk dan in het geldende bestemmingsplan. In sommige bestemmingsplannen is woningsplitsing ook buiten de bebouwde kom mogelijk.
Voorwaarden
Voor woningsplitsing hebben we een aantal regels gemaakt. Die staan in het 'Afwegingskader voor verkrijgen van bouwruimte voor één of meer extra woningen of wooneenheden',
De hoofdregels zijn
- De woning staat in de bebouwde kom. Heeft u een woning buiten de bebouwde kom? Kijk dan in het bestemmingsplan, want in sommige bestemmingsplannen is woningsplitsing ook in het buitengebied mogelijk.
- De woning heeft een inhoud van tenminste 750 kubieke meter.
- Bij monumenten is er geen ondergrens van 750 kubieke meter. Onder voorwaarden kunnen ook de bijgebouwen, zoals een vloedschuur, worden gesplitst.
- Elke extra zelfstandige woonruimte heeft een minimale gebruiksoppervlakte van 40 vierkante meter. Hierdoor is het geschikt voor één of twee personen.
Contact
Heeft u vragen over woningsplitsen? U kunt terecht bij een medewerker van Team ruimtelijke ontwikkeling en wonen.