Landschap met water en bomen

We zijn volop bezig met maaien

23 april 2025
Dorpen en stadjes

Het gras groeit weer. Niet alleen in tuinen van inwoners, maar ook in de openbare ruimte. De gemeente maait de gemeentelijke bermen en gazons. In het uitgestrekte gebied van de gemeente West Betuwe is er veel gras om te maaien. Het is een grote klus om dat te regelen. We hebben verschillende manieren van werken en hebben aandacht voor biodiversiteit. Hieronder lichten we toe wat dit betekent en hoe we te werk gaan.

Binnen de bebouwde kom

De gazons maaien we ongeveer 18 keer per jaar in de periode van maart tot en met oktober.

De stroken langs fietspaden, doorgaande routes en grotere grasoppervlakten maaien we 5 keer per jaar. Dit is in april, mei, juni, augustus en oktober. Het gras wordt dan ongeveer 15 tot 20 cm hoog en ziet er iets ruiger uit. Hierdoor kunnen ook andere plantensoorten zich ontwikkelen en in bloei komen.

Op een aantal locaties, bijvoorbeeld aan de randen van de bebouwde kom, maaien en ruimen we het gras 2 keer per jaar. Hier kunnen andere plantensoorten zich de komende jaren ontwikkelen. 

Buiten de bebouwde kom

Buiten de bebouwde kom maaien we bermen 2 keer per jaar. De eerste maaironde is in mei/juni, de tweede keer in september/oktober. Bij sommige kruisingen maaien we vaker omdat er anders gevaarlijke situaties in het verkeer kunnen ontstaan.

Rond obstakels maaien we ook 2 keer per jaar. Bij bankjes wordt vaker gemaaid. Rond de bomen maaien we niet.

Het uitmaaien van sloten

De taluds van de sloten knippen we één keer per jaar in september/oktober. Dit doen we met een maaikorf waarbij we het maaisel afvoeren. Bij het uitmaaien van de sloten maken we gebruik van een fish-protector zodat vissen en andere dieren op tijd een veilige verblijfplaats kunnen zoeken. 

Begraafplaatsen

Op de begraafplaatsen ligt het kwaliteitsbeeld hoger dan in de dorpen en stadjes. Hier maaien we het gras ongeveer 24 keer per jaar. De grasranden aan de buitenkant van de begraafplaatsen worden 2 keer per jaar gemaaid en geruimd. Dit is een bewuste keuze om ook hier een bijdrage te leveren aan de biodiversiteit.