Organisatiebeschrijving met taken en bevoegdheden

De gemeente West Betuwe is een grote plattelandsgemeente die bestaat uit 26 kernen. De dienstverlening van de organisatie staat altijd voorop, altijd met het oog op wat de inwoners nodig hebben.

Directie

De directie bestaat uit gemeentesecretaris/algemeen directeur en een directeur. De gemeentesecretaris is de eerste adviseur van het college van B&W. De directie neemt besluiten over de uitvoering van plannen, en stuurt de ambtelijke organisatie aan. 

De ambtelijke organisatie bestaat uit 24 teams, aangestuurd door in totaal 13 teamleiders. 

Team beleid en beheer openbare ruimte

Team beleid en beheer openbare ruimte zorgt voor een schone, veilige en leefbare buitenruimte voor alle inwoners. Denk daarbij aan wegen, water en groen, inclusief begraafplaatsen. Vanwege het grote gebied van de gemeente werkt het team aan zowel stedelijke als landelijke vraagstukken. Het team maakt beleid voor de openbare ruimte en beheert die. Dat doen zij door de juiste maatregelen te laten uitvoeren, op het juiste moment. Hierbij houden zij oog voor klimaatverandering en spelen zij in op de wensen van de inwoners. Dat doen zij door maatwerk te leveren, waarbij participatie en verbinding onmisbaar zijn.

Team buitendienst

Team buitendienst houdt zich vooral bezig met groenbeheer, begraven en kleinschalig civieltechnisch onderhoud van onze gemeente. Het volledige aspect van het beheer van de openbare ruimte heeft dit Team als taak. Zij doen dat werk in nauwe samenwerking met de teams in de organisatie. Daarnaast zijn zij de ogen en oren van de gemeente en brengen op die manier informatie naar binnen. 

Team beleid maatschappelijke ontwikkeling

Team beleid maatschappelijke ontwikkeling adviseert het bestuur en management over vraagstukken die te maken hebben met jeugd, onderwijs, werk en inkomen, welzijn, zorg, gezondheid, cultuur en sport. Het team versterkt gemeenschappen in West Betuwe, waar inwoners naar elkaar omkijken en elkaar ondersteunen. In projectverband werkt het team aan vraagstukken zoals zorg aan inwoners verbeteren en gezondheidsachterstanden verkleinen.

Team communicatie

Team communicatie adviseert en ondersteunt het college en collega’s. Zij hebben contact met de pers, beheren alle corporate kanalen en zorgen ervoor dat de boodschap duidelijk is voor de ontvanger. Daarnaast houdt dit team in de gaten wat er speelt in de buitenwereld en geeft advies over wanneer je die buitenwereld moet betrekken.

Team duurzaamheid en economie

Team duurzaamheid en economie werkt aan een duurzame en toekomstbestendige gemeente. Het is hun missie om een circulaire, energieneutrale en klimaatadaptieve leefomgeving te vormen. Dit doen ze door zich in te zetten voor klimaatneutraal wonen en ondernemen, de circulaire economie te stimuleren en de energie- en warmtetransitie te realiseren. Het team werkt aan projecten zoals de Transitievisie Warmte, vergroening van schoolpleinen en het verstrekken van duurzaamheidsleningen. Zij hebben daarbij een sterke gezamenlijke focus op resultaat en maatschappelijke impact. Daarmee werken ze samen met inwoners en ondernemers om onze gemeente duurzaam en leefbaar te houden voor de toekomst.

Daarnaast werkt het team aan een aantrekkelijk ondernemersklimaat binnen de gemeente. Ze zorgen samen met ondernemers voor levendige winkelcentra met horeca. Ook zetten zij zich in om ons landschap en erfgoed te behouden en ontwikkelen. Zo kunnen inwoners en bezoekers volop recreëren. Zij ontwikkelen het centrum, blazen nieuw leven in bedrijventerreinen en leggen recreatieve wandel- en fietspaden aan.

Team financieel beleid en advies

Beschrijving volgt nog.

Team flexibele kern

Team flexibele kern draagt bij aan de wendbaarheid van de organisatie. Het is het interne detacheringsbureau van onze gemeente. Hiermee bieden we alle voordelen van een detacheringsbureau, zonder de wisselingen van collega’s, organisaties en reisafstand. Teamleden werken op projectbasis aan verschillende maatschappelijke opgaven. Denk daarbij aan duurzaamheid, woningbouw en jeugdzorg. Ook ondersteunen zij bij vergunningen, WOO-verzoeken en datagedreven werken.

Team inkoop

Team inkoop ondersteunt de organisatie bij alle inkopen. Zij geven advies bij het inkoopproces en begeleid de grotere inkooptrajecten en aanbestedingsprocedures. Ze helpen daarbij om de vraag scherp te krijgen en de markt te verkennen.  

Team integrale veiligheid en rampenbestrijding

Team integrale veiligheid en rampenbestrijding richt zich op onderwerpen zoals de aanpak van ondermijning, huisvesting van arbeidsmigranten en vluchtelingen, en zorg voor mensen met risicogedrag. Het team draagt direct bij aan de veiligheid van onze inwoners. 

Team juridische zaken

Team juridische zaken geeft onder andere advies over verordeningen, beleid, beleidsregels, mandaatregeling en overeenkomsten. Zij handelen bezwaren en aansprakelijkstellingen af en coördineren Woo-verzoeken. 

Team kwaliteit en administratie maatschappelijke ontwikkeling

Team kwaliteit en administratie maatschappelijke ontwikkeling is gericht op een goed werkend sociaal domein. Zo krijgen inwoners op tijd de zorg en ondersteuning die ze nodig hebben. Het team ondersteunt de werkprocessen van het sociaal domein en houdt daarmee grip op een rechtmatige en doeltreffende uitvoering. 

Team publiek

Team publiek helpt onze inwoners op maat. Dat doen zij met zaken zoals paspoorten, rijbewijzen en verkiezingen. Daarnaast houden zij de registratie bij van wieg tot graf. Dienstverlening staat bij dit team altijd voorop. Ze zijn er aan de balie, via de telefoon of met onze Thuisservice; altijd met een glimlach en persoonlijke aandacht. 

Contact: Contact met de gemeente | Gemeente West Betuweexterne-link-icoon

Team strategie

Team srategie staat dicht bij het bestuurZij verbetert de bestuurlijke processen en adviseert de organisatie. Binnen de gemeente maken zij vernieuwing en versnelling mogelijk. Daarnaast bouwt het team aan een cultuur van samenwerking en onderlinge ondersteuning. Ze zorgen ervoor dat de gemeente kan inspelen op nieuwe landelijke ontwikkelingen. Hiervoor ontwikkelen zij een langetermijnvisie. 

Team vastgoed en grond

Team vastgoed en grond beheert al het gemeentelijk vastgoed. Zij onderhoudt de gemeentelijke gebouwen en waar nodig verduurzamen zij die. Ook (ver)bouwen of verduurzamen ze schoolgebouwen. Woningbouw versnellen zij door waar mogelijk locaties aan te kopen en snel te ontwikkelen voor nieuwe woningen. 

Team gebiedsmakelaars

Team gebiedsmakelaars is de brug tussen de gemeenteorganisatie en de 26 kernen van de gemeente. Het heeft veel contact met inwoners(groepen) en verenigingen in de kernen. Voor hen zijn zij vaak het eerste aanspreekpunt. Het team helpt om een betere samenwerking te krijgen met elke kern. Daarmee wil de gemeente de leefbaarheid behouden en vergroten in elke kern. Dit doen zij aan de hand van de kernagenda. Daarin staan zowel de ambities van de inwoners, ontwikkeling en planning van de gemeente. Zij ondersteunen de organisatie bij participatietrajecten. 

Contact: Gebiedsmakelaars | Gemeente West Betuweexterne-link-icoon

Team Oekraïne

Team Oekraïne zorgt voor een prettige en veilige leefomgeving voor Oekraïense ontheemden. Ze beheert 20 opvanglocaties in de gemeente. Zij zorgen niet alleen voor onderdak, maar helpen ook bij het vinden van werk, zorg, onderwijs en integratie in de kernen. Hierbij werken zij nauw samen met Welzijn West Betuwe. 

Team ondersteuning

Team ondersteuning werkt voor burgemeester, wethouders, gemeentesecretaris en directeur. Voor hen maakt het team afspraken. Het team stelt agenda’s op, deelt stukken met de organisatie, notuleert, monitort op actiepunten en verstuurt correspondentie. Daarnaast organiseert zij bijeenkomsten.

Team realisatie openbare ruimte

Team realisatie openbare ruimte realiseert projecten in de buitenruimte. Denk daarbij aan een nieuwe weg, een sportveld of een woningbouwlocatie bouwrijp maken. De teamleden adviseren en informeren ook in projecten.

Team ruimtelijke ontwikkeling en wonen

Team ruimtelijke ontwikkeling en wonen is de beleidsafdeling voor het fysieke domein. Zij is verantwoordelijk voor goede integrale adviezen op alles in de fysieke leefomgeving. Altijd met het oog op verbeteren. In het team zijn de vakdisciplines gebiedsregie, ruimtelijke ordening, wonen, stedenbouw, planeconomie, project- en gebiedsontwikkeling ondergebracht. Vanuit hun vakkennis werken de teamleden samen met andere teams. Dat doen zij voor én met onze inwoners en bedrijven. Zo werken zij aan een toekomstgerichte, duurzame, gezonde en leefbare fysieke leefomgeving.

Daarvoor ontwikkelt het team beleid en kaders. Ook begeleiden zij allerlei ruimtelijke en fysieke ontwikkelingen en initiatieven. Daarbij betrekken ze alles wat je buiten ziet, hoort en ruikt. Het kan dus gaan om de (semi) openbare ruimte of om nieuwe initiatieven om de huidige bestemmingen en invullingen om te vormen. Daarbij werken zij samen met onze partners, zoals Omgevingsdienst, Waterschap en Provincie en ook woningcorporaties, belangengroepen en adviesbureaus. Dat doet het team vooral integraal en in goede interactie en participatie met alle betrokkenen.

Team sociaal

Team sociaal ondersteunt inwoners bij vragen of problemen op het sociale vlak. Denk daarbij aan vragen over de opvoeding van kinderen, het huis schoonhouden als je slecht ter been bent of omdat hun partner/kind een hersenbeschadiging heeft opgelopen. Daarnaast ondersteunt het team inwoners met financiële problemen/schulden. Zij willen daarbij inwoners ondersteunen zodat zij zelf hun problemen oplossen, voordat ze  uit de hand lopen. Ook werkt dit team ook op alle basisscholen om kinderen met problemen verder te helpen, samen met school, ouders en kind. 

Contact: Contact met de gemeente | Gemeente West Betuweexterne-link-icoon

Team toezicht en handhaving

Team toezicht en handhaving heeft de ogen en oren van de gemeente. Ze werken gebiedsgericht en zijn dagelijks in contact met inwoners, ondernemers en partners. De handhavers in ons team houden toezicht, zorgen ervoor dat de regels nageleefd worden en treden op bij overtredingen. Met een aanpak die gebaseerd is op data en risico’s, zien zij problemen snel aankomen en werken zij aan een veilige en fijne gemeente.

Team vergunningen APV

Team vergunningen APV zorgt ervoor dat de vergunningverlening soepel verloopt en inwoners snel en duidelijk weten waar ze aan toe zijn. Zij werken aan innovatieve oplossingen die onze dienstverlening klantvriendelijker en efficiënter maken.

Het team zet zich in voor een veilige en leefbare gemeente. Dat doen zij door de juiste vergunningen te verstrekken voor evenementen en activiteiten. 

Team verkeer

Team verkeer houdt zicht bezig met beleid en uitvoering op het gebied van verkeer, verkeersveiligheid en mobiliteit. Het team neemt verkeersbesluiten en verkeersmaatregelen. Daarnaast is dit team verantwoordelijk voor het parkeerbeleid. Daarvoor geeft het ook parkeervergunningen of gehandicaptenparkeerplaatsen uit. Zij adviseren de organisatie bijvoorbeeld bij mobiliteitsplannen, de aanleg van rotondes of wegafsluitingen.