Opvang en huisvesting van statushouders

Mensen die hun land ontvluchten vanwege oorlog of vervolging op basis van geloof, ras, geaardheid of politieke overtuiging, kunnen in een ander land asiel aanvragen. In Nederland hebben asielzoekers recht op opvang, verzorgd door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Als een asielzoeker in Nederland asiel krijgt, mag hij of zij hier wonen en ontvangt een verblijfsvergunning, ook wel 'statushouder' genoemd.

Wettelijke taak: Huisvesting van statushouders  

Elke gemeente in Nederland krijgt jaarlijks een aantal statushouders toegewezen. Het huisvesten van deze statushouders is een wettelijke taak. Statushouders moeten inburgeren en zijn verplicht om daarvoor naar school te gaan. Zo kunnen statushouders integreren in Nederland en hier hun leven verder opbouwen. Wij ondersteunen hen in dit proces.

Uitdagingen bij huisvesting

Huisvesting is cruciaal voor een succesvolle integratie in de samenleving. Woningcorporaties wijzen woningen toe aan statushouders, maar door de woningbouwcrisis is het moeilijk om voldoende woningen te vinden. Hierdoor verblijven statushouders langer in asielzoekerscentra (AZC’s).

Tijdelijke oplossing

Hoewel de gemeente wettelijk verplicht is om huisvesting te bieden, is het lastig om een woning te vinden. Daarom huisvesten wij statushouders tijdelijk in de opvang aan de Gerdina’s Hof 15 en 17 in Geldermalsen, waar ook Oekraïense vluchtelingen verblijven. Vanuit deze tijdelijke opvang kunnen statushouders doorstromen naar een beschikbare woning.

Toegewezen sociale huurwoningen

In 2023 kwamen in West Betuwe 244 sociale woningen vrij. Daarvan werden 27 woningen aan statushouders toegewezen. 28 woningen gingen naar urgente aandachtsgroepen. En 189 woningen gingen naar regulier woningzoekenden.