Omgevingsvergunning

Omgevingsvergunning vanaf 1 januari 2024

Gaat u bouwen, verbouwen of uw bedrijf uitbreiden? Gaat u een bouwwerk (zoals een gebouw, schuur of muur) slopen? Of wilt u een boom kappen of snoeien of een in- of uitrit aanleggen? Dit zijn een paar voorbeelden van situaties waarin u mogelijk een omgevingsvergunning nodig hebt.

Omgevingsloket: voor vergunningcheck, doen van een melding en aanvragen omgevingsvergunning

Vaak heeft u een vergunning nodig, maar niet altijd. Soms is alleen een melding voldoende of is er geen vergunning nodig. Om te weten wat u nodig heeft doet u eerst de vergunningcheck in het digitale landelijke omgevingsloket. Als uit de vergunningcheck komt dat u een vergunning moet aanvragen of een melding moet doen, dan kunt u dat ook meteen  doen in het digitale landelijke omgevingsloket. In dit loket staan ook alle regels van gemeenten, provincies en waterschappen. U ziet dan ook welke regels er gelden voor de locatie waarvoor u een omgevingsvergunning aanvraagt of een melding doet.

U vindt het omgevingsloket via de website van de Omgevingsdienst Rivierenlandexterne-link-icoon. De Omgevingsdienst Rivierenland behandelt voor onze gemeente de aanvragen omgevingsvergunning en meldingen.

U kunt er ook voor kiezen rechtstreeks naar de website van het landelijke omgevingsloketexterne-link-icoon te gaan.

Flitsvergunning

Voor sommige activiteiten kunt u een flitsvergunning aan vragen. Het gaat dan om vergunningen voor een dakkapel, erfafscheiding, reclame uiting of kozijnwijziging. Een flitsvergunning wordt in 5 werkdagen verleend, als deze aan bepaalde eisen voldoet.

Meer informatie over een flitsvergunning vindt u op de website van de Omgevingsdienst Rivierenland.externe-link-icoon

Welstand - Gids Ruimtelijke kwaliteit

Bij het beoordelen van een vergunningaanvraag wordt gekeken naar het uiterlijk van het bouwplan in relatie tot de directe omgeving. In de Gids Ruimtelijke kwaliteitexterne-link-icoon  van de gemeente staat welke welstandseisen op welke plek gesteld worden. Deze regels zijn het toetsingskader voor de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit die de gemeente adviseert over (bouw)plannen. 

Groot bouwplan? Neem contact op

Gaat u een huis bouwen? Óf heeft u een bouwplan waarbij een groot deel van uw omgeving is betrokken? En past uw plan niet in de regels van het omgevingsplan? Dit noemen wij grote bouwplannen. Er is dan vaak veel deskundigheid nodig. Om een inschatting van de kans van slagen van uw plan te krijgen (wil en kan de gemeente meewerken?), kunt u vooraf contact opnemen met de gemeente of in het Omgevingsloketexterne-link-icoon de optie ‘verken uw initiatief’ kiezen.

Bij grote plannen is het verplicht om vooraf uw omgeving bij uw plannen te betrekken. Hoe u dat kunt doen leest u in onze handreiking participatie.

Twijfelt u of uw plan een ‘groot bouwplan’ is waarvoor extra voorbereiding nodig is? Neem dan contact met ons op via 0345 – 72 88 00.

Niet meteen uw vergunning gebruiken!

Als u een omgevingsvergunning heeft gekregen mag u die niet altijd direct gebruiken. Dit staat ook in de vergunning.

  • Voor het kappen van bomen of wijzigen van monumenten geldt bijvoorbeeld dat u zes weken moet wachten. Gedurende deze termijn kan iemand bezwaar maken. Als er in de tussentijd onherstelbare schade is aangericht, kan niet meer tegemoet worden gekomen aan het bezwaar als dit terecht blijkt te zijn.  
  • Heeft u een vergunning voor het aanleggen van een inrit? Dan neemt de gemeente contact met u op. De gemeente regelt de aanleg of aanpassing van de inrit zodat het straatbeeld eenduidig blijft. Een gecertificeerd bedrijf voert het werk uit. De kosten zijn voor uw rekening.

Staat er in uw vergunning dat u hem direct mag gebruiken? Bedenk dan dat iemand nog wel bezwaar kan maken. Het kan verstandig zijn om pas met de werkzaamheden te beginnen als duidelijk is dat er geen bezwaar komt. Dan komen er ook geen aanpassingen meer aan de vergunning.

Veel gestelde vragen