Maak kennis met Lasse
Wie ben je?
Mijn naam is Lasse Hartman en ik werk als data-analist in het sociaal domein bij gemeente West Betuwe. Ik ben in 2021 begonnen als applicatiebeheerder en in september 2022 doorgegroeid naar mijn huidige functie. Die valt onder team Kwaliteit, waarbij ik mij voor de gemeente bezighoud met alles wat met ict, data en applicaties te maken heeft.
Wat voor soort dagelijkse bezigheden horen daarbij?
Dat is behoorlijk divers. Op dit moment hou ik alle grote lijnen van applicatiebeheer nog in de gaten, naast mijn werk als data-analist. Ook in mijn daadwerkelijke taken zit behoorlijk wat afwisseling. Denk bijvoorbeeld aan het updaten van applicaties en aanbestedingen voor nieuwe applicaties. Ook het opleveren van data en visualisaties daarvan hoort bij mijn werk. Deze informatie wordt vervolgens door beleidsmedewerkers, teamleiders en directie gebruikt in de beleidsvorming.
Wat spreekt je aan in werken bij de gemeente?
Dat is tweeledig: ik krijg heel veel vrijheid in mijn werk en er is heel veel te doen binnen de gemeente. Er wordt veel gedacht in kansen en nieuwe oplossingen en daar kan ik een mooie bijdrage aan leveren. Ik merk ook dat ik veel vertrouwen krijg om keuzes te maken en input te leveren. Zo ben je toch wat aan het pionieren, kun je verandering teweegbrengen en je inzetten voor de samenleving.
Heb je een bijzonder moment meegemaakt binnen je werk?
We zijn in West Betuwe een project robotisering gestart. Dit zetten we in om werkprocessen te stroomlijnen en eenvoudige handelingen te automatiseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan computerprogramma’s waarin collega’s nu veel herhalende taken moeten uitvoeren. Een stukje software kan deze taken overnemen, waardoor ze automatisch worden gedaan. Dat bespaart die collega’s veel tijd, waardoor er meer ruimte overblijft voor interessanter werk.
Het project is zo’n kwartaal nadat ik hier ben gaan werken, begonnen. Ik heb er dan ook vanaf de aanbesteding in meegedraaid en het hele proces samen met de leverancier opgezet. Bij veel van dit soort processen is de reactie van collega’s altijd wat afwachtend. Robotisering is een verandering waarbij bepaalde taken uit handen worden genomen en waardoor bepaald werk minder zichtbaar wordt. Dit kan gevolgen hebben voor de werklast, waardoor collega’s mogelijk twijfelen aan hun baanzekerheid. Het is dan niet gek dat daar soms wat twijfels over zijn.
Die twijfel was ook de eerste reactie op dit project, maar in de afgelopen tijd heb ik dit zien veranderen in enthousiasme over de kansen die het biedt. We zijn het project gestart op de financiële administratie. Het verwerken van de energietoeslag zou daar handmatig een maand extra werk hebben gekost. Met de robot zijn de dossiers nu automatisch aangemaakt en klaargezet voor betaling, waardoor de klus veel sneller is geklaard. Dat was wel het eureka-moment waarop bij veel collega’s het kwartje viel en ze merkten hoe dit project de gemeente kan helpen.
Het enthousiasme voor dit project is zelfs overgeslagen naar onze partnergemeenten Culemborg en Tiel, waar het ook goed wordt ontvangen. Hoe iets heel kleins dat heel abstract is bij de aanbesteding naar zoiets leuks en groots kan doorgroeien is echt wel bijzonder.
Waarom zou je iemand aanraden ook bij Gemeente West Betuwe te gaan werken?
Het is een snel ontwikkelende organisatie met bijna grootstedelijke ambities. Dat betekent dat het soms best boksen is om plannen uit te voeren. Daar komt ook wat creativiteit bij kijken, maar het geeft dan ook extra voldoening als je merkt dat je toch heel wat voor elkaar kunt krijgen. Ben je niet bang voor een uitdaging en wil je, als je naar huis gaat, het gevoel hebben van ‘kijk, dit heb ik toch vandaag weer bereikt’, dan moet je vooral bij West Betuwe komen werken.