Maak kennis met Brenda
Wie ben je?
Ik ben Brenda Huisinga en werk als beleidsondersteuner in het sociaal domein bij Gemeente West Betuwe. In mijn werk richt ik me op onderwerpen als inclusie in de sport, gezondheid en preventie. Daarnaast ben ik bezig met het afronden van mijn hbo-studie Sportkunde aan de HAN in Arnhem.
Wat doe je bij Gemeente West Betuwe?
Als beleidsondersteuner ben ik onderdeel van het team Beleid en Kwaliteit. Daarbij doe ik voornamelijk ondersteunend werk en pak ik taken op waar andere beleidsadviseurs niet aan toekomen. Dat kan behoorlijk variëren: van het plannen en leiden van overleggen en zorgen dat er wordt samengewerkt tot contact zoeken met externe partijen als de GGD en Iriszorg om hun expertise in te schakelen.
Eigenlijk was ik op zoek naar een stageplek. Omdat ik deze niet kon vinden, heb ik toen de stoute schoenen aangetrokken. Ik heb gesolliciteerd op een vacature bij de gemeente die eigenlijk te hoog gegrepen was. We hebben toen toch gekeken naar wat wel mogelijk was. Door slim te kijken naar de invulling van de functie kan ik nu in een ondersteunende rol toch deze taken vervullen. Daarnaast heb ik de ruimte om hier mijn afstudeeronderzoek uit te voeren.
Wat spreekt je aan in je functie?
Het feit dat je daadwerkelijk impact kan maken op de gemeente en haar inwoners vind ik heel bijzonder. Vanuit mijn taken ligt mijn focus nu bijvoorbeeld op het helpen van inwoners bij het creëren van een actievere en gezondere leefstijl, met name op alcoholbeleid. Ik ben niet direct met inwoners in contact, maar door beweegplannen in te kopen en voor een betere informatievoorziening te zorgen, kun je er als gemeente aan bijdragen dat inwoners gezonder gaan leven. Het is fijn om daar een bijdrage aan te kunnen leveren.
Voor mijn afstuderen doe ik onderzoek naar het alcoholgebruik onder jongeren in de gemeente. Daarbij kijk ik naar zaken als hun leeftijd en geslacht, maar ook de sociale beïnvloeding rond drinken en druk van vrienden of ouders. Met de onderzoeksresultaten kan ik met partijen als de GGD en Iriszorg om tafel om plannen voor interventies en voorlichtingscampagnes op te stellen. Op deze manier kunnen we bevorderen dat jongeren op een gezonde manier met alcohol omgaan.
Heb je een bijzonder moment meegemaakt binnen je werk?
In mijn eerste werkweek was er een crisissituatie met vluchtelingen. Die moesten zo snel mogelijk ergens worden opgevangen. Het dorpshuis moest worden ontruimd, zodat er een plek was waar ze terecht kunnen. Dat gaf behoorlijk wat hectiek, zeker in zo’n eerste week.
Het was wel direct een heel leerzaam moment, want je leert direct hoe je in zo’n situatie moet handelen, hoe je kunt reageren en hoe je prioriteiten stelt. Bovendien zorgt het ervoor dat je zo’n situatie van meerdere kanten gaat zien en vanuit de maatschappij denkt, waardoor je weer nieuwe inzichten krijgt. Dat is wat het werk met je doet.
Waarom zou je iemand aanraden ook bij Gemeente West Betuwe te gaan werken?
Gemeente West Betuwe is een hele leuke en gezellige werkplek, waar ook behoorlijk mensgericht wordt gewerkt. Je krijgt behoorlijk wat flexibiliteit om je dagen en werktijd in te delen, maar het is vaak ook hard werken. De gemeente organiseert ook regelmatig activiteiten, zoals netwerkdagen, waarop je de hele organisatie en al je collega’s kan leren kennen. Dat is heel waardevol.
Ik ben heel enthousiast over mijn team. Dat bestaat uit jongere collega’s, waar je goed mee kunt sparren, maar ook wat oudere collega’s. Daar ben ik heel dankbaar voor, want zij kunnen je echt goed op weg helpen. Die balans en steun is heel prettig, wat het heel fijn maakt om hier te werken.