Inwoner Eegje over watervriendelijke tuin

Gemeente West Betuwe stimuleert haar inwoners om hun tuin watervriendelijker te maken, om zo  weersextremen op te vangen. Zoals zware regenbuien of juist droogte. Daarom is er subsidie, bijvoorbeeld voor het vergroenen van de tuin.

Eegje de Leeuw jij bent de allereerste subsidieaanvrager; vertel!

Ik was er snel bij ja, ’s middags las ik het in de krant en ’s avonds diende ik m’n aanvraag in. Ik ben bewust alleenstaande moeder (38) van dochter Bodil (2,5) en zoon Lucian (9 maanden). Toen ik deze woning in Geldermalsen twee jaar geleden kocht was de tuin zo goed als helemaal betegeld. Een garage en allerlei afdakjes namen veel ruimte in. Die heb ik allemaal laten slopen.

Waarom ben je op het aanbod van de gemeente ingegaan?

Ik ben me bewust van klimaatverandering en vind dat we moeten denken aan de toekomst van de volgende generaties. Ik heb twee kindjes hè, die hebben ook recht op een fijne, gezonde leefomgeving. Dus nu de gemeente me financieel tegemoet wilde komen zag ik dat als extra kans m’n steentje bij te dragen aan een beter milieu.

Wat heb je aan je tuin veranderd?

Mijn achtertuin is volledig op de schop gegaan. Ik wilde graag een groot grasveld als speelruimte voor de kinderen, en om een tentje op te kunnen zetten als het te warm is om binnen te slapen. Dus: stenen eruit, groen erin. En meer kleur, door beplanting die insecten aantrekt en de biodiversiteit verbetert. Verder heb ik een regenton aangeschaft die niet op de riolering is aangesloten, om regenwater direct te gebruiken in de tuin.  

Is dat alles?

Ik heb ook nog een sedumdak op het oorspronkelijke schuurtje laten leggen. Het groene dak heeft een rustgevende uitstraling. De plantjes nemen veel water op en laten dit vervolgens weer verdampen, daardoor blijven de omgeving en het dak koeler. Ook levert een sedumdak dus een mooie bijdrage aan het beperken van de wateroverlast en aan een schoner milieu, want de plantjes filteren fijnstof. Bovendien is het sedumdak nagenoeg onderhoudsvrij en gaat het veertig tot vijftig jaar mee. Er komen nog een aantal fruitbomen en planten bij, want ik vind het belangrijk dat de kinderen leren dat het eten aan de boom of in de grond groeit, en niet uit de supermarkt komt.

Zou je dit zonder subsidie ook allemaal gedaan hebben?

Zonder de subsidie zou ik het sedumdak en de regenton waarschijnlijk hebben laten schieten. De online aanvraag wijst vanzelf, maar vraagt wel wat digitale vaardigheid, want je moet bijvoorbeeld ook prijsopgaves en foto’s uploaden.

Subsidies

Eegje de Leeuw vroeg digitaal subsidie aan voor:

  • sedumdak op de schuur
  • regenton
  • tegel eruit, groen erin
  • begroeiing (bomen)

2 Tips van Eegje

  1. Op de site van de gemeente staat een uitgebreid overzicht van mogelijke maatregelen, met een duidelijke toelichting voor de uitvoering ervan. Denk goed na over je planning voordat je subsidie aanvraagt, omdat alles binnen vijf maanden gerealiseerd moet worden. En houd het maximum subsidiebedrag van 500 euro in de gaten.
  2. Lees meer informatie over de subsidie klimaat.

Informatie van de gemeente

#WaterbewustWestBetuwe

Het klimaat verandert. Soms gaat het hard regenen en dan is het weer voor langere tijd droog. Heftige regenbuien leiden tot wateroverlast. Inspelen op deze klimaatverandering en goed omgaan met water kan de overheid niet alleen. Daar hebben we u bij nodig! Inspelen op klimaatverandering is makkelijker dan u denkt! Met kleine aanpassingen in en om het huis of bedrijf kunt u al veel bereiken.  Tips voor zelf duurzaam doen.