Informatie en tips over klimaatmaatregelen
Het klimaat verandert en dat merken we ook in West Betuwe: hoosbuien, hitte en droogte komen steeds vaker voor. U kunt maatregelen nemen voor uw tuin die ervoor zorgen dat u minder last heeft van deze klimaatsveranderingen.
Tegels eruit groen erin
Zet uw schep tussen de stenen om ze eruit te wippen. Kijk goed naar de ondergrond, waarschijnlijk ligt hier zand. Schep ongeveer 5-10 cm zand weg. Vul het gat met aarde en meng het een klein beetje door de ondergrond heen. Planten groeien niet goed op (wit)zand. Misschien moet u de bodem verbeteren met een bodemverbeteraar. Dit is vaak als u bestrating weg haalt. Vaste planten kunt u het hele jaar door in de tuin zetten. Belangrijk is dat het niet vriest. Vraag advies aan uw leverancier over de planten. Inspirerende site voor realisatie:
Waterdoorlatende verharding
U kunt kiezen voor waterdoorlatende verharding. Dit is een ondergrond van poreus materiaal waar water doorheen kan zakken. Regenwater dat hierop valt, zakt gemakkelijk weg in de grond. Bij een goed doorlatende bodem zakt het regenwater van bijna alle buien direct weg in de bodem. Maar hiervoor is ook een goede ondergrond nodig. Is uw ondergrond goed? Dit kunt u makkelijk zelf testen:
- Graaf een gat van 30x30 cm en 30 cm diep op een paar representatieve plaatsen in het gebied waar u de waterdoorlatende verharding wil toepassen
- Vul het gat volledig met water en laat het water in de grond zakken. Afhankelijk van de ondergrond kan dit zelfs tot enkele uren duren.
- Nadat al het water de grond in is gezakt, vult u het gat opnieuw volledig met water. Meet dit keer de tijd dat het water nodig heeft om volledig de grond in te zakken. Onderstaande tabel laat zien of uw ondergrond goed is.
Gemeten indringtijd | Doorlaatbaarheid | Waterdoorlatende verharding mogelijk? |
---|---|---|
Minder dan 30 sec | Excellent | Ja |
Tussen 30 sec en 13 minuten | Goed | Ja |
Tussen 13 minuten en 11 uur | Voldoende | Ja |
Meer dan 11 uur | Zwak | Nee |
Regenpijp afkoppelen en verwerken van regenwater
U kunt uw regenpijp afkoppelen van het riool. Afkoppelen betekent dat u uw regenpijp losmaakt van het riool. Door uw regenpijp af te koppelen kan regenwater in uw tuin stromen en daar wegzakken in de grond. We voorkomen hiermee dat bij hevige buien ons rioolsysteem overstroomt. Daarnaast is het jammer dat dit schone water in het riool terecht komt en gefilterd wordt. Met dit schone water kunt u namelijk uw tuin besproeien (veel beter voor planten dan kraanwater), schoonmaken (water is niet hard), toiletten doorspoelen etc. Kijk eens naar de mogelijkheden van bijvoorbeeld een regenton. Inspirerende site voor realisatie:
- Koppel je regenpijp af - Klimaat Actief Rivierenland
- Wat kunt u doen om de gevolgen van klimaatverandering te verminderen? | Waterschap Rivierenland
Aanleg groen dak
Een groen dak vangt water op, biedt voedsel voor insecten en kan verkoelend werken in de zomer. Vaak bestaat een groen dak uit mossen en sedumsoorten of kruiden en gras die mooi groen worden en uw dak isoleren. Voor een groen dak is het belangrijk dat de dakconstructie sterk genoeg is.
Aanleg geveltuin
Verwijdert u tegels? Dan kunt u deze gebruiken als rand om de geveltuin heen. Een geveltuin is een kleine strook groen direct aan de voorkant van uw huis. De kleine tuintjes hebben een positief effect op de luchtkwaliteit, want planten nemen CO2 op. Ook helpen ze bij het isoleren: ze houden het pand koel in de zomer en warmte blijft binnen in de winter. Inspirerende site voor realisatie:
- Zelf een geveltuin maken in 6 simpele stappen | Tuin en Balkon
- 7-tips-geveltuin.pdf (groenebuurten.nl)
Regenwaterschutting of rainblocks
Het woord zegt het al, een regenwaterschutting vangt regenwater op en is tegelijkertijd ook een schutting. Je sluit een regenwaterschutting aan op een regenpijp. Zo kunt u het water gebruiken voor bijvoorbeeld de tuin te sproeien. Ook kunt u het water hergebruiken voor bijvoorbeeld het doorspoelen van de WC. Bij uw leverancier kunt u hier meer informatie over krijgen.
Watervasthoudende plantenbakken
Met watervasthoudende plantenbakken houdt u regenwater tijdelijk vast. Ook wordt het gezuiverdvoordat het afstroomt via een afvoersysteem. De plantenbakken zijn meestal van beton maar kunnen ook van ander steenachtig materiaal en folie gemaakt worden. De bakken zijn gevuld met grind en aarde en beplant. Ook zit er op deze plantenbakken een drainpijp en een overstort. Een drainpijp zorgt dat het water wegstroomt. De overstort is nodig voor als er veel water in korte tijd in de bak terechtkomt.
Regenwatervijver of maaiveldverlaging
Een regenwatervijver is een geul. In deze geul ligt grind en staan grassen. Bij mooi weer staat de greppel droog. Tijdens een regelbui staat er regenwater in. Via de regenpijp wordt het water dat op uw dak valt naar de regenwatervijver in uw tuin geleid. Inspirerende site voor realisatie:
Regenwater nuttig gebruiken
Ga goed om met regenwater. U kunt uw regenwater bijvoorbeeld in huis hergebruiken tijdens het schoonmaken, doorspoelen van het toilet of voor in de wasmachine. Buiten kunt u het gebruiken voor het wassen van de auto en voor het besproeien van de tuin. Vraag aan uw leverancier over de mogelijkheden. Er zijn bijvoorbeeld aanvullende maatregelen nodig in verband met bacterievorming.
Groene (speel)plaatsen
Alle bovenstaande maatregelen zijn mogelijk. Houd hierbij rekening met de maximale vergoeding per maatregel.
Andere tips
- Leuke tip een gratis e-learning over tuinaanleg van de IVN: Aan de slag met een levende tuin (ivn.nl)
- Wat kunt u doen om de gevolgen van klimaatveranderingen te verminderen