Gemeentelijke opvang en opvanglocatie aanbieden

Verschillende tijdelijke opvanglocaties zijn geopend in samenwerking met particulieren en ondernemers. Lees hier hoe u opvangruimte kunt aanbieden.

Locaties

Er zijn verschillende gemeentelijke tijdelijke locaties voor vluchtelingen uit Oekraïne geopend. De gemeente werkt hiervoor samen met allerlei partners uit West Betuwe. Dit maakt het mogelijk om snel op diverse locaties kleinschalige opvang aan te bieden. 

De gemeente kiest waar mogelijk voor relatief kleinschalige locaties en niet voor één grote opvanglocatie. Zo spreiden we de opvang over de kernen van West Betuwe.

Voor de opvang zijn diverse panden beschikbaar. Deze zijn eigendom van zowel de gemeente als van ondernemers of particulieren. De locaties variëren van een leegstaand kantoorpand of woning tot chalets op een vakantiepark. 

Op de pagina opvanglocatie Kostverlorenkade 16 in Geldermalsenexterne-link-icoon lees je een voorbeeld van hoe een opvanglocatie met de omgeving en samenwerkingspartners is ontwikkeld, en hoe de samenwerking is verlopen.

Ruimte voor opvang beschikbaar stellen

Als gemeente zijn we op zoek naar extra huisvestingsmogelijkheden voor vluchtelingen uit Oekraïne. We waarderen het zeer als u overweegt om een ruimte beschikbaar te stellen of tijdelijk woonunits te plaatsen. U kunt uw voornemen melden via het volgende formulier: Aanmelden aanbod opvang vluchtelingen Oekraïneexterne-link-icoon.

Afspraken met ondernemers en particulieren

Diverse ondernemers en particulieren stellen al ruimte beschikbaar als gemeentelijke opvanglocatie. Per aanbod kijken wij of de locatie geschikt is. Met de eigenaren maken wij afspraken over wie wat regelt en wie waarvoor verantwoordelijk is. Zo slaan we de handen ineen om goede opvang te realiseren.

Als u een pand ter beschikking wilt stellen als gemeentelijke opvanglocatie, houd er dan rekening mee dat er soms aanpassingen nodig zijn. Bijvoorbeeld om te voldoen aan de voorwaarden op gebied van leefbaarheid en veiligheid. De gemeente bepaalt om die reden ook de maximumcapaciteit en bepaalt welke vluchtelingen er geplaatst worden. Als eigenaar bepaalt u hoe lang een pand beschikbaar is en geeft u aan welke aanpassingen u zelf kunt organiseren. De gemeente stelt een locatiemanager aan. Bij sommige locaties is er een actief sociaal netwerk, bijvoorbeeld vanuit de kerk. Als gemeente willen we dit van harte aanmoedigen en ondersteunen.

Bewoners van een opvanglocatie

De samenstelling van de groep vluchtelingen uit Oekraïne is divers. Het gaat om moeders met kinderen, alleenreizende mannen en vrouwen, gezinnen, delen van families of vrienden die samen zijn gevlucht.

De groep vluchtelingen bestaat uit mensen met verschillende leeftijden, etnische en religieuze achtergronden en talen. Ook is er een diversiteit in sociaaleconomische achtergronden (inkomen, werk en opleiding), zelfredzaamheid en gezondheid. Er zijn huismoeders, werkenden, gepensioneerden en studenten. Deze diversiteit ziet u dus ook terug in de gemeentelijke locaties voor opvang en in de particuliere opvang binnen de gemeente. Bij de registratie en inschrijving van vluchtelingen uit Oekraïne controleren wij alle documenten.

Richtlijn tijdelijke bescherming

Er is een Europese richtlijn tijdelijke bescherming voor vluchtelingen uit Oekraïne. Iedereen met de Oekraïense nationaliteit heeft recht op opvang in Nederland door de gemeente. Vluchtelingen uit Oekraïne met een andere nationaliteit hebben tijdelijke bescherming tot de uitspraak van het Europese Hof van Justitie, maar in beginsel niet langer dan tot en met 4 maart 2025.