Gebiedsontwikkeling Spijk
In 2018 verleende de toenmalige gemeente Lingewaal een vergunning voor de uitbreiding van golfbaan The Dutch ten zuiden van de Haarweg in Spijk, de Zuidbaan.
Bij de aanleg van een geluidswal tussen de nieuwe golfbaan en de A15 heeft aannemer Sent One op een onjuiste wijze LD-staalslakken toegepast. Staalslakken zijn een bijproduct uit de staalindustrie en een erkende bouwstof. In grote hoeveelheden worden staalslakken gebruikt in zogenaamde grondwerken, zoals onder een snelweg en in grondwal. Als staalslakken in contact komen met regen- of grondwater kunnen er schadelijke stoffen vrijkomen. Door de staalslakken bij de Zuidbaan niet af te dekken is verontreiniging van de bodem ontstaan.
Actueel
28 augustus 2024 - De gemeente West Betuwe hoeft de staalslakken nabij Spijk niet te laten verwijderen. Dat is in de kern de uitspraak van de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State na een procedure door omwonenden van de golfbaan. Zij wilden in een hoger beroep op een eerdere uitspraak van een rechter volledige verwijdering van LD-staalslakken door de gemeente afdwingen. Het verwijderen van staalslakken is niet uitvoerbaar en de ontstane verontreiniging wordt voldoende beperkt en zoveel mogelijk ongedaan gemaakt. De Raad van State verklaart het beroep daarom ongegrond.
De volledige uitspraak van de Raad van State leest u online.
Stand van zaken aanpak milieuschade
Het afgelopen jaar hebben The Dutch en de gemeente veel gesprekken gevoerd over effectieve, duurzame aanpak van de geconstateerde milieuschade. Daarnaast is gesproken over de toekomstige invulling en functie van het gebied. Met een nieuwe partner, het bedrijf ESG, hoopt The Dutch vaart te maken met de sanering en de gebiedsontwikkeling. De verwachting is dat de sanering begin 2025 kan worden afgerond.
Duurzame toekomst van het terrein
The Dutch en ESG werken samen met de gemeente aan een basis voor duurzame toekomst van het terrein. De gemeente houdt daarbij de lange termijn voor ogen: milieuschade moet worden opgelost en voorkomen en er blijven opties voor sport, recreatie, energieopwekking en energieopslag in het gebied. ESG en The Dutch gaan voortvarend aan de slag met een nieuwe aannemer om de sanering aan te pakken in combinatie met de gebiedsontwikkeling.
Zonnepark
Om de sanering te bekostigen, ligt er een voornemen om een tijdelijk zonnepark van circa 37 hectare te realiseren. De investering hiervoor wordt gedaan door ESG. Gezien de omvang van de investering heeft ESG de gemeente gevraagd om 5 miljoen te financieren. ESG wil dit bedrag in 7 jaar terugbetalen vanuit de opbrengsten van de zonneweide.
Rol gemeente
Het is in ieders belang om de voortgang van het saneren erin te houden op een manier die goed is voor het milieu. Dit geldt zowel voor de uitvoering als voor het monitoren van de vervuiling van bodem en grondwater. The Dutch, ESG en de gemeente werken daarom nauw samen. De gemeente behoudt hierbij echter wel haar onafhankelijkheid als bestuurlijk toezichthouder en handhaver op milieugebied.
Wie is wie
Lees meer over de rollen bij de ontwikkeling van de Zuidbaan bij golfbaan The Dutch.
Informatiebijeenkomsten
Regelmatig organiseert The Dutch en/of de gemeente een informatieavond voor direct omwonenden en geïnteresseerden. Om hen bij te praten over de ontwikkelingen en de manier waarop de gemeente en partijen als het waterschap en de omgevingsdienst erop toezien dat de milieuschade wordt opgelost en verder voorkomen. In juni 2024 zijn ook rondleidingen op het terrein georganiseerd.
Documenten, tijdlijn, vragen en antwoorden
Op de website Zuidbaan.nl staat een tijdlijn met alle belangrijke mijlpalen van deze gebiedsontwikkeling. Ook staan de meeste gestelde vragen en de antwoorden vermeld. Ook presentaties van informatiebijeenkomsten, onderzoeksrapporten en andere documenten zijn hier terug te vinden. Staat de informatie die u zoekt hier niet bij of sluiten antwoorden niet aan bij wat u zoekt? Stuur dan uw vraag naar saneringgolfbaanspijk@westbetuwe.nl.