Man die in een tent zit in de natuur

Eerste keer dak- en thuisloze mensen in Gelderland-Zuid geteld

10 oktober 2024
Dorpen en stadjes

Voor het eerst is er geteld hoeveel dak- en thuisloze mensen er in Nederland zijn. In de regio Gelderland-Zuid gaat het om 1.357 mensen. Opvallend is dat een derde van hen vrouwen zijn en dat er ook 160 kinderen bij zijn. Zij leven niet op straat, maar hebben geen eigen plek. "Het is schokkend dat deze groep zoveel groter is dan we dachten, vooral in een welvarende gemeente als West Betuwe," zegt wethouder Jan de Geus. "Het is goed dat we dit nu weten, zodat we deze mensen beter kunnen helpen."

Het telonderzoek laat zien hoe groot het probleem van dak- en thuisloosheid is in Gelderland-Zuid. De uitkomsten zijn het begin van een plan om dakloosheid te voorkomen en te verminderen. De Hogeschool Utrecht en het Kansfonds deden dit onderzoek in alle gemeenten van Gelderland-Zuid. In totaal werkten 84 organisaties mee aan het onderzoek.

Een bredere manier van kijken naar dak- en thuisloosheid

Het onderzoek keek niet alleen naar de bekende groep dak- en thuisloze mensen, maar ook naar mensen die tijdelijk in een bungalow, stacaravan of bij familie en vrienden wonen. Deze mensen hadden tot nu toe geen officiële status als dakloos, maar worden dat wel als ze geen andere optie hebben. Door op deze manier te tellen, ontstaat er een vollediger beeld. 

Wethouder De Geus: "Het onderzoek laat zien dat mensen niet alleen naar grote steden zoals Nijmegen en Tiel gaan, maar ook in onze eigen gemeente blijven. Daarom is noodopvang heel belangrijk. We kijken nu al naar mogelijkheden voor maatschappelijke opvang binnen onze gemeente en zijn bezig met de organisatie van winteropvang, zodat mensen een plek hebben om te schuilen als het buiten koud is."

Wethouder De Geus benadrukt ook de relatie met de woningnood. "Het zit me al lang dwars dat we spoedzoekers geen tijdelijke woonruimte kunnen bieden. Maar door onze nieuwe woonzorgvisie hopen we dat we dit kunnen versnellen. We willen dat er juist voor deze groep mensen iets geregeld wordt. Een van de oplossingen is dat 10% van de nieuwe woningen beschikbaar komt voor spoedzoekers.”  

De gemeente West Betuwe gaat samen met de andere gemeenten in Gelderland-Zuid een regionaal actieplan uitwerken om de dak- en thuisloosheid terug te brengen.