AED en burgerhulpverleners

Bij een hartstilstand is snelle hulp cruciaal. Daarom zorgen we ervoor dat er genoeg AED’s zijn in de gemeente West Betuwe. Een AED (Automatische Externe Defibrillator) herstelt het hartritme bij een hartstilstand door een elektrische schok te geven. Daarnaast hebben we voldoende burgerhulpverleners nodig.

Waar zijn de AED’s in West Betuwe?

Wilt u weten waar de AED’s in uw buurt hangen? Kijk dan op de AED viewer - StanAedViewer. Bekijk de AED’s die aangemeld zijn bij HartslagNuexterne-link-icoon, het landelijke oproepsysteem voor AED’s en burgerhulpverleners bij een 112-melding.

Nieuwe AED plaatsen

Mist u een AED op de kaart van HartslagNu, AED viewer - StanAedViewer, bij u in de buurt? Dan kunt u een AED aanvragen. De gemeente kan elk jaar 8 nieuwe AED’s plaatsen. Dit doen we als er binnen een straal van 500 meter in de bebouwde kom nog geen AED hangt. In het buitengebied houden we een straal van 2000 meter aan.
Binnen de straal van de AED moeten ook 6 burgerhulpverleners bij HartslagNu zijn aangesloten. Wordt uw aanvraag goedgekeurd, dan betaalt de gemeente de kosten voor het plaatsen en het onderhoud van de AED. 

Uw AED laten onderhouden door de gemeente

Heeft u al een AED hangen en wilt u dat de gemeente het onderhoud en de kosten overneemt? Meld u dan aan. De AED moet 24/7 toegankelijk zijn en aangemeld staan bij HartslagNu. Is uw AED nu nog niet 24/7 toegankelijk, maar wilt u dit wel regelen? Dan kan de gemeente hierbij helpen. 

Zet u in als burgerhulpverlener

Een AED alleen redt geen levens. We hebben ook getrainde vrijwilligers nodig. Als burgerhulpverlener bent u aangemeld bij HartslagNu. Bij een hartstilstand in uw buurt krijgt u een oproep op uw mobiel om te gaan reanimeren of om de dichtstbijzijnde AED te halen. U staat er overigens niet alleen voor. Als er een oproep komt voor burgerhulpverleners, worden altijd via 112 professionele hulpverleners opgeroepen, brandweer, ambulance, politie. 

Gehighlighte tekst: Aanmelden als burgerhulpverlener HartslagNuexterne-link-icoon

Subsidie voor reanimatietrainingen

Om genoeg burgerhulpverleners te hebben, moeten zij minimaal elke 2 jaar een herhalingscursus voor reanimatietrainingen volgen. Om hen te ondersteunen en meer inwoners burgerhulpverlener te maken, hebben we een subsidie. Wilt u meer informatie over deze subsidie? Bekijk de Nota subsidieregels 2025externe-link-icoon

Wilt u een subsidie aanvragen? Formulier aanvraag subsidie incidenteelexterne-link-icoon

Aandacht voor nazorg

Als gemeente West Betuwe vinden wij nazorg voor de burgerhulpverleners belangrijk. We waarderen het initiatief van de 6 minuten in Deil zone enorm. We moedigen onze inwoners aan om ook aandacht te besteden aan nazorg in hun kernen. Nazorg is belangrijk omdat het helpt bij het herstel van de patiënt en de verwerking van de gebeurtenis voor zowel de patiënt als de hulpverleners. Goede nazorg kan stress en angst verminderen en zorgt ervoor dat iedereen zich gesteund voelt.
Samen kunnen we ervoor zorgen dat niet alleen de eerste hulp snel en effectief is, maar dat ook de nazorg goed geregeld is. Dit maakt onze gemeenschap sterker en veerkrachtiger.

Heeft u nog vragen?

Heeft u vragen over bovenstaande informatie? Neem dan contact met ons op via AED@westbetuwe.nl