Aardgasvrij wonen en werken
In de komende jaren gaan we samen aan de slag om over te stappen van fossiele brandstoffen naar andere warmtebronnen. Dit betekent dat we woningen en gebouwen beter gaan isoleren en anders gaan verwarmen. Zo zorgen we ervoor dat er minder energie verloren gaat en dat u meer comfort ervaart in uw woning of bedrijfspand. Dit willen we als gemeente mogelijk maken op een duurzame, betaalbare en haalbare manier.
Waarom stoppen met aardgas?
Samen werken we aan een aardgasvrij West Betuwe in 2050. Dit is nodig om bij te dragen aan de klimaatdoelen en om minder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen. Aardgas is een fossiele brandstof en de verbranding veroorzaakt CO2-uitstoot. De overstap naar duurzame warmtebronnen gebeurt stap voor stap en in nauwe samenwerking met inwoners, bedrijven en andere partners.
Het warmteprogramma
Om deze overstap te maken is er een warmteprogramma gemaakt door de gemeente. Dit beleidsdocument beschrijft de strategie om gebouwen in de gemeente aardgasvrij te maken. U leest hierin welke aardgasvrije oplossingen het meest kansrijk zijn en in welke gebieden we willen starten. Maar ook richt het warmteprogramma zich op het verminderen van de vraag naar aardgas door isolatiemaatregelen te stimuleren en te onderzoeken welke alternatieve warmtebronnen bruikbaar zijn. De gemeente zet hierbij in op zowel individuele inwoners als bedrijven en werkt kerngericht.
Wat betekent dit programma voor u als inwoner?
We gaan samen met inwoners, bedrijven en partners aan de slag per wijk of kern. Dit jaar starten we in de eerste wijken. Om samen te werken aan een oplossing die passend haalbaar en betaalbaar is. Binnenkort wordt u hier verder over geïnformeerd. U bepaalt zelf voor welke warmteoplossing u kiest en welke maatregelen u nu al neemt.
Zelf aan de slag
Een succesvolle omslag naar aardgasvrij verwarmen begint met isoleren en besparen. Dit zijn de eerste stappen die elke inwoner van West Betuwe kan nemen. Het verhoogt het wooncomfort en verlaagt het energieverbruik. Daarnaast worden de mogelijkheden voor het aansluiten op andere warmtebronnen groter als uw woning met een lagere temperatuur verwarmd kan worden. Het Energieloket kan hierbij helpen. Link naar: Het Energieloket | Gemeente West Betuwe
Wat doet de gemeente?
Als gemeente bieden we hulp voor huishoudens en bedrijven die willen overstappen op duurzame warmteoplossingen. Denk hierbij aan warmtepompen of zonneboilers. Ook werken we aan de aanleg van warmtenetten. Dit zijn systemen die meerdere gebouwen van duurzame warmte voorzien. Dit kan vooral handig zijn in wijken of gebieden waar veel gebouwen dicht bij elkaar staan. Ook op bedrijventerreinen zetten we stappen om de warmtevoorziening te verduurzamen. Hierbij kijken we bijvoorbeeld naar het hergebruiken van restwarmte en werken we samen met lokale bedrijven om duurzame oplossingen te vinden.
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met de gemeente via warmtetransitie@westbetuwe.nl.